Smaczna Przerwa Dla Pracownika i Ulga Na ZUS Dla Pracodawcy
kompetencje miękkie kursy

Pracodawco zapewnij pracownikowi smaczną przerwę i zaoszczędź na ZUS

Zadowolony pracownik to efektywny pracownik – to prawda znana od dawna. Jednak jak połączyć zadowolenie pracownika z oszczędnością? Co zrobić, aby podnieść jakość pracy w firmie, a jednocześnie zyskać na ulgach podatkowych? Jeśli ciekawią Cię odpowiedzi na te pytania, zapraszam do lektury.

Posiłek dla pracownika – korzyść dla całej firmy

Nie od dziś wiadomo, że obecny rynek pracy jest rynkiem pracownika, a co za tym idzie, firmy muszą konkurować ze sobą podczas zatrudniania ludzi. Idealną walutą przetargową w tej konkurencji jest dbałość o jak najlepsze warunki pracy. Coraz więcej osób decyduje się na wybór satysfakcjonującego zajęcia i zwraca uwagę na to, czy podjęcie zatrudnienia wpłynie pozytywnie na ich życie. Badania dowodzą, że 82% pracowników uważa, że dodatkowe benefity w pracy poprawiają firmowe życie.

Zapewnienie swoim pracownikom wyżywienia w pracy ma znaczący wpływ na ich jakość życia. Po pierwsze, w sferze prywatnej, jest to dla nich oszczędność czasu i pieniędzy, które musieliby włożyć w przygotowanie pełnowartościowego posiłku lub jego kupno. Po drugie, jak donosi Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), produktywność pracowników ściśle zależy od odżywiania. Zwykły posiłek w pracy podnosi wydajność pracownika aż o 20%! Natomiast, jeśli posiłek będzie zdrowy i zbilansowany to produktywność wzrasta już o 25%, a to bardzo dużo. 

zbilansowany posiłek

Wspólne posiłki podczas przerwy w pracy, wpływają też pozytywnie na integrację zespołu. Są one doskonała okazją do rozmowy, rozluźnienia, zmniejszenia poziomu stresu, budowania poczucia przynależności i wspólnoty. To wszystko dobrze wpływa na Twoich pracowników jako zespół, a to z kolei poprawia wydajność pracy zespołu jako całości – im bardziej zgrani ze sobą pracownicy, tym łatwiej będzie im ze sobą współpracować.

Inwestując w zdrowe żywienie pracownika, masz realny wpływ na jego zdrowie, a im zdrowsi będą ludzie pracujący w Twojej firmie, tym rzadziej będą korzystać ze zwolnień lekarskich, które często dezorganizują pracę danego działu, a przez to całej firmy.

Świadczenia pozapłacowe sprawiają, że pracownik chętniej i wydajniej pracuje, ponieważ czuje się potrzebny i doceniany przez firmę. Powoduje to również, że ciężej mu będzie z tej pracy zrezygnować, a Ty nie będziesz musiał się martwić ciągłą, uciążliwą i kosztowną rekrutacją oraz nieustannym szkoleniem nowych pracowników.

Najlepsza usługa, by zatrzymać najlepszych pracowników

Aby zadbać o właściwe żywienie pracowników, możesz wykorzystać takie opcje, jak automaty vendingowe, karty lunchowe, kantyna, catering, portale internetowe czy SmartLunch. 

Szczegółowe zalety i wady poszczególnych rozwiązań, zostały opisane w tym artykule: https://smartlunch.pl/blog/2019/04/10/zestawienie-popularnych-rozwiazan-zywieniowych-dla-firm/

SmartLunch – Innowacyjny catering dla firm 

Dziś skupimy się na ostatnim z nich, czyli smartlunch.pl. Jest to usługa, która wspiera firmy na każdym z etapów zapewnienia pełnowartościowych posiłków dla pracowników. SmartLunch współpracuje z sprawdzonymi restauracjami w całej Polsce. Ciepłe, pełnowartościowe i różnorodne posiłki dostarczane do firmy przez lokalnych Restauratorów, co ogranicza koszty i umożliwia punktualną dostawę, dzięki czemu nie ma ryzyka, że przerwa pracownicza przeciągnie się na czas pracy. Cała przerwa może zostać spokojnie przeznaczona na posiłek i odpoczynek, bez konieczności wychodzenia do okolicznych lokali i tracenia czasu na stanie w kolejkach. Pracownicy mają więcej czasu na relaks i odprężenie, co sprawia, że po przerwie wracają do obowiązków z nową energią, a to przekłada się na efektywność ich pracy.

SmartLunch oferuje posiłki standardowe, jak i regeneracyjne, dostosowane do preferencji każdej osoby – pracownik sam zamawia odpowiedni posiłek (od kanapek i przekąsek, przez zupy, aż do obiadów i dań kolacyjnych) z menu przygotowanego przez wybranych przez firmę Restauratorów. Zamównia może dokonać poprzez aplikację mobilną, stronę internetową czy kiosk multimedialny. Dostarczony posiłek będzie odpowiednio podpisany, aby każda osoba mogła szybko i  łatwością odnaleźć swoje danie.

Pracodawca może wygodnie wszystko rozliczyć poprzez automatycznie generowane raporty, ma również dostęp do stałego wsparcia biura obsługi klienta i działu technicznego. Przedstawiciel SmartLunch z którym ustalą Państwa warunki współpracy dodatkowo zajmuje się kontaktem i negocjacją cen z interesującymi Klienta restauratorami. 

Cena posiłku jest zależna od restauracji (koszty wyprodukowania posiłku, dostawa, opakowanie), jednak dzięki temu, że SmartLunch zapewnia lokalom gastronomicznym wiele, stałych codziennych zamówień mogą oni oferowaļ konkurencyjne ceny. Jest to jedyny koszt, jaki ponosi pracodawca i jest on również zależny od wykorzystania przez pracowników dofinansowanie – jeśli ktoś jest nieobecny w pracy, nie skorzysta z przyznanego mu dofinansowania, a pracodawca zapłaci mniej, ponieważ firma ponosi jedynie koszt realnie wykorzystanego dofinansowania.

Jak możesz na tym oszczędzić

oszczędzanie

No dobrze, ale co z tym oszczędzaniem? Sama oszczędność czasu, który generuje brak wyjścia pracowników do lokali gastronomicznych w czasie przerwy czy zwiększona wydajność podczas wykonywania swoich obowiązków, to nie jedyne plusy skorzystania z usługi żywienia pracowników. Co jeszcze możesz zyskać?

W Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 1998 roku (które dotyczy ustalania wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe) możemy przeczytać:

“Podstawy wymiaru składek nie stanowią następujące przychody: […] wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia” 

Dla pracodawcy oznacza to możliwość skorzystania ze zwolnienia kwoty dofinansowania na posiłki ze składek ZUS. Skorzystanie z tej ulgi jest możliwe, podczas gdy zostaną spełnione następujące warunki: 

  • Miesięczne dofinansowanie do posiłków na jednego pracownika nie może przekroczyć 190zł
  • Pracownik może wykorzystać benefit pozapłacowy jedynie w postaci posiłku w pracy, nie przysługuje mu ekwiwalent finansowy za niewykorzystane dofinansowanie na posiłek.

W takiej sytuacji, pracodawca może skorzystać z ulgi podatkowej i nie musi odprowadzać składek ZUS za zapewnione posiłki.Nie ma znaczenia gdzie i jak będą przyrządzone posiłki, dlatego mogą z tej opcji korzystać użytkownicy SmartLunch. Dzięki temu pracodawca zyskuje najedzonego i zadowolonego pracownika oraz oszczędność finansową w przeróżnej postaci. 

Mimo wszystko, przepisy prawne, związane z żywieniem w pracy, są bardzo złożone, a ich interpretacja jest często zależna od organów skarbowych, dlatego warto zdać się na profesjonalistów. SmartLunch oferuje pełną pomoc i obsługę klienta w zakresie rozliczeń posiłków, dlatego warto z niej skorzystać.

Smaczna przerwa = oszczędność pracodawcy

Podsumowując, usługa SmartLunch to prosty i bardzo skuteczny środek do zachęcenia potencjalnych pracowników do rozpoczęcia pracy w firmie, jak i do podniesienia zadowolenia z pracy (a tym samym wydajności) pracowników już zatrudnionych. Dodatkowo, jako pracodawca, możesz skorzystać z ulgi ZUS, jaka przysługuje podczas zapewniania posiłków w pracy, a dzięki SmartLunch nie musisz się już martwić o ich obsługę i rozliczenia – zrobią to za Ciebie!

kompetencje miękkie kursy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.